محسابات

بخش مهمی از خدمات مهندسی، محاسبات است که در آن انتخاب مصالح، جانمایی تجهیزات و نحوه اجرا مشخص می‌شود؛ در این بخش موارد شاخصی از جمله: بودجه، سازگاری طرح با محیط، همسویی با سلیقه و نوع کاربری مورد نظر کارفرما و کاربر و…  در نظر گرفته می‌شود. در این بخش محاسبات و تحلیل‌هایی به‌منظور طراحی، ساخت و بهره‌برداری بهتر از یک مجموعه صورت می‌گیرد تا استانداردهای ساختمانی متناسب با استفاده‌ای که از سازه می‌گردد اجرا گردد.

از آنجایی که هرگونه خطا در محاسبه می‌تواند آینده ای پر هزینه برای مشتری به همراه داشته باشد؛ متخصصان فنی کتیبه ایساتیس وضع موجود را با استفاده از شبیه‌سازی‌‌های علمی و به صورت واقع‌گرایانه مورد بررسی قرار می‌دهند تا در روند محاسبات دقیق‌تر عمل کنند. این فرآیند باعث حفظ سرمایه و کاهش درصد خطا خواهد شد.

موارد مورد بررسی در شبیه سازی علمی:

معماری

در بخش معماری سازه، محاسباتی که انجام می‌شود شامل بررسی بارهای سازه‌ای، تحلیل استحکام و پایداری سازه، طراحی اجزا و اتصالات و همچنین ارزیابی ظرفیت‌ها و قابلیت‌های سازه است. این محاسبات باید توسط یک مهندس معمار یا دفتر طراحی مهندسی تأیید شود تا اصول ایمنی و عملکرد سازه رعایت گردد.

سازه

در این بخش به محاسبه بارهای وارده بر سازه پرداخته می‌شود که این بارها خود به 3 دسته تقسیم می‌شوند؛ بارهای مرده که در واقع همان وزن خود سازه و مصالح به‌ کار رفته در آن است، بارهای زنده ناشی از وزن افراد و مبلمان هستند که عموما برمبنای ظرفیت سازه محاسبه می‌شود و بارهای ناشی از عوامل طبیعی مثل عوامل جوی از جمله برف و باران

استفاده از روش‌های تحلیلی و محاسبات عددی برای تعیین واکنش سازه، تاثیری که بارهای مختلف بر آن دارند و رفتار آن تحت تاثیر بارها برای مورد ارزیابی قرار گرفتن سازه که این تحلیل می‌تواند استاتیکی و یا دینامیکی باشد.

تمامی اعضای سازه از ریز تا درشت مانند: ستون‌ها، دیوارهای باربر، تیرها و … به گونه‌ای طراحی می‌شوند که علاوه‌بر استحکام، توانایی تحمل وزن سازه را داشته و همچنین متناسب و کاربردی باشند. در این بخش محاسبه ابعاد و مقاطع اعضای سازه بر اساس طبقه‌بندی مصالح( بتنی، فلزی و غیره) صورت می‌گیرد.

پی‌های سازه که وظیفه توزیع بار بر روزی خاک و زمین زیر خود را دارند مورد بررسی قرار گرفته و میزان توزیع بار آن‌ها محاسبه می‌شود.

ارزیابی و بهینه‌سازی مصرف انرژی در سازه شامل محاسباتی نظیر: حرارت، روشنایی، تهویه و…

بررسی پایداری سازه در برابر عوامل مختلف مانند: زلزله یا نیروهای جانبی برای جلوگیری از رفتارهای خطرناک ساختمان مثل کمانش، ترک خوردگی و یا شکست.

در صورت نیاز محاسبات مربوط به سازه‌های خاص مانند: سازه‌های ضدزلزله، سازه‌های بلند و… انجام می‌شود.

استفاده از نرم‌افزارهای مهندسی برای مدلسازی و شبیه‌سازی رفتار سازه وانجام تحلیل‌های پیچیده.

تأسیسات مکانیکی و تهویه

برای محاسبه دقیق در زمینه تاسیات مکانیک و تهویه بایدعواملی مثل رطوبت، نقاط شبنم فضا، دمای خشک، دمای مرطوب، دبی هوا، میزان ترکیبات مضر هوا و… اندازه‌گیری شوند.

صدابندی و اکوستیک

محاسبات و تحلیل‌های زیادی در بخش‌های مختلف باید صورت گیرد تا عملکرد صوتی یک فضا بهینه گردد، که مهم‌ترین عوامل شامل موارد زیر هستند:

بررسی توزیع فرکانس‌های صوتی و شناسایی نقاط قوت و ضعف در سیستم صوتی در این بخش محاسبه می‌شود.

زمان بازگشت صدا (RT60) که همان زمان لازم برای کاهش شدت صدا به 60 دسی‌بل می‌باشد در این بخش مورد محاسبه قرار می‌گیرد که این محاسبه برای ارزیابی کیفیت صوتی فضا بسیار مهم است.

تحلیل مواد و سطوح مختلف در فضا و محاسبه ضریب جذب آن‌ها که این اطلاعات به تعیین نیاز به مواد صدابند و راهکارهای کنترل صدا کمک می‌کند.

در این بخش میزان انتقال صدا میان فضاهای مختلف محاسبه شده و طراحی دیوارها و سطوح به‌گونه‌ای انجام می‌شود که نفوذ صدا کاهش یابد.

برای شبیه‌سازی رفتار صوت در فضاهای مختلف و پیش‌بینی کیفیت صوتی از نرم‌افزارهای مختلف شبیه‌سازی اکوستیکی استفاده می‌شود.

بررسی تاثیر منابع صوتی مختلف مثل بلندگوها یا پخش موزیک زنده بر کیفیت کلی صدا در فضا

تجزیه و تحلیل انواع مواد عایق صوتی و میزان کاهش صدایی که توسط آن‌ها در سطوح مختلف صورت می‌گیرد در این بخش محاسبه می‌شود.

محاسبه ابعاد و حجم فضا برای پیش‌بینی رفتار صوتی و جلوگیری از ایجاد پژواک یا نویز غیرمطلوب در این بخش صورت می‌گیرد.

برق و الکترونیک

از آنجا که اکثر عملکردها و تنظیمات در یک سازه به استفاده از برق و تجهیزات الکترونیک وابسته می‌باشد باید در این بخش عوامل زیادی از جمله موارد زیر مورد محاسبه قرار گیرد:

محاسبه بارهای الکتریکی در بخش‌های مختلف مانند روشنایی، پریزها، تهویه مطبوع، گرمایش، سرمایش و دستگاه‌های برقی؛ برای محاسبه این بخش از استانداردهای ملی و بین‌المللی و جداول بارگذاری برای محاسبه توان مصرفی استفاده می‌شود.

تقسیم بارهای مختلف در مدارهای جداگانه از جمله مدار نور، مدار پریز، مدار تجهیزات خاص وغیره و همچنین تعیین تعداد و نوع کلیدها و فیوزها برای هر مدار.

محاسبه سیستم اتصال به زمین برای ایمنی و حفاظت در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار ایجاد شده در هنگام صاعقه، ایجاد اتصال کوتاه و یا اضافه بار؛ در این بخش محاسبه اندازه و عمق میله‌‌های متصل به زمین صورت می‌گیرد.

صوت

با توجه به نوع کاربری فضاهای مختلف و ابعاد آن تحلیل نیازهای صوتی صورت می‌گیرد.

دیوارها، کف، سقف و… از نظر میزان جذب صوت مورد بررسی قرار گرفته و ضریب جذب صوت آن‌ها محاسبه می‌شود.

انتقال صدا بین فضاهای مختلف و در نظر گرفتن مکان‌یابی مناسب

نوع و تعداد بلندگوها، میکروفون‌ها و دیگر تجهیزات صوتی در این بخش محاسبه شده و نیازهای صوتی، توزیع صدا، نیاز به تقویت کننده‌ها یا پخش کننده‌های صدا در نظر گرفته می‌شود.

باید منابع نویز مشخص و میزان نویز تولید شده توسط آن‌ها محاسبه شود و جهت ایجاد حداقل نویز در فضاهای حساس تمهیدات لازم صورت گیرد.

جهت اطمینان از اجرای صحیح صوت در سازه‌های مختلف با محاسبات مهندسی از تطابق اجرای صوت با استانداردهای ملی و بین‌المللی اطمینان حاصل می‌شود.

نور

تعیین سطح روشنایی مورد نیاز برای هر فضا و انتخاب نوع تجهیزات روشنایی مناسب که همراه با محاسبه ابعاد و تعداد چراغ‌‌‌ها و ابزارهای روشنایی صورت می‌گیرد.

تمامی این محاسبات باید با توجه به استانداردهای ملی و بین‌المللی انجام شود تا ایمنی و کارایی سازه تضمین گردد.